sobota, 7 czerwca 2014

kurczak curry z kalafiorem i chilli


inspiracja: www.kwestia smaku.com


Składniki (na dwie osoby):

filet z kurczaka
* kilka różyczek kalafiora
* 2 ząbki czosnku 
* przyprawy: 1/2 łyżeczki ostrej papryki, kardamonu, imbiru, kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu 
* puszka mleczka kokosowego
* 2 porcje białego ryżu 
* łyżeczka cukru
* bazylia
*limonka
* posiekana papryczka chilli
* olej (oliwa) do smażenia

Filet myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę - przyprawiamy solą, czosnkiem i przyprawami w proszku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kalafior myjemy, ryż gotujemy ;) Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy i smażymy kurczaka kilka minut od czasu do czasu mieszając - przekładamy je do miseczki, a na patelnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kalafior i zagotowujemy. Doprawiamy solą i cukrem i gotujemy 10-15 minut, aż kalafior lekko zmięknie - dorzucamy kurczaka i podgrzewamy razem na mniejszym ogniu około minutę. Dodajemy sok z limonki, liście bazylii i posiekaną papryczkę chilli. Podajemy z ryżem.


Smacznego!


-A. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz