czwartek, 26 lutego 2015

Quiche z boczkiem, papryką, brokułem i pieczarkami

Mój pierwszy raz z quiche nastąpił w trakcie przygotowań do ubiegłorocznej Wielkanocy kiedy to szukałam ciekawych pomysłów na dania świąteczne. Jest to odmiana tarty, która zawsze występuje w wersji wytrawnej i choć mamy dużą dowolność jeśli chodzi o składniki to mamy tutaj dwa elementy obowiązkowe: śmietana i jajo :)

Składniki na ciasto:
- jedno jajo
- 1,5 szklanki mąki 
- 0,5 kostki masła/margaryny
- szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy razem, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki:
- kilka różyczek podgotowanego brokuła
- kawałek wędzonego boczku
- kilka plasterków ulubionej szynki
- pół niewielkiej papryki
- kilka niedużych pieczarek
- mała cebula


składniki myjemy i kroimy wedle uznania, boczek podsmażamy, po chwili dorzucamy szynkę i cebulę, a na koniec paprykę i pieczarki -smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną . Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wyklejamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 189 stopni piekarnika na 15 minut. 

Składniki na sos:
- 300 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 2 jaja  
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- kilka łyżek startego żółtego sera
wszystkie składniki mieszamy,wędlinę z warzywami nakładamy na podpieczony spód i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika ponownie w 180 stopniach na 30 min.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami
Smacznego!
-A.


6 komentarzy:

  1. jadłabym, super obiadek na podły nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  4. Quiche kojarzą mi się tylko z serialem Friends :D Nigdy nie miałam okazji ich spróbować, aż wstyd. Muszę to zmienić :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń