Składniki:
* 1,5 szklanki mąki
* 2 jaja
* 1,5 szklanki maślanki (można pół na pół z wodą)
* dwie łyżki cukru pudru
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
do naleśników można dodać wcześniej tłuszcz i smażyć na suchej patelni lub tak jak ja nie dodawać do ciasta i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Składniki sypkie (mąka, proszek do pieczenia) przesiewamy i mieszamy w misce. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem. Białko ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Mąkę, żółtka i maślankę łączymy w jednolitą masę (ewentualnie dodajemy trochę maślanki lub mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, a następnie delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Naleśniki podałam z musem z białej czekolady i wiśniami z cukrem waniliowym.
Składniki na mus z białej czekolady:
1,5 tabliczki białej czekolady
200 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo do roztopionej czekolady. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
smacznego!
A.

Zawsze chciałem spróbować Pancakes ale jakoś nigdy nie mogłem się zabrać za ich przygotowanie. Może najwyższa pora.... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również na mojego bloga: http://www.kulinarnyblog.pl
Przepis rewelacja! Zawsze wychodzi i smakuje obłednie
OdpowiedzUsuń