poniedziałek, 24 lutego 2014

mus czekoladowy z brzoskwiniami :)


Zabójczy, ale prosty, efektowny  i smaczny ? Taki własnie jest ten mus czekoladowy. Wypróbowany wielokrotnie, bardzo trudno go 'zepsuć' idealny na słodką niespodziankę dla ukochanej osoby czy na własny kaprys czekoladowy. Robiłam go jednocześnie przygotowując lasagne co tylko potwierdza łatwość przygotowania ;)

składniki:
1,5 tabliczki czekolady - 1 gorzka, 0,5 mlecznej
1/3 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
dowolne owoce do dekoracji
śmietanka kremówka


1,5 tabliczki czekolady łamiemy i wrzucamy do metalowej miski - stawiamy na kąpieli wodnej 
czyli na garnuszku z gotującą się wodą. Wlewamy mniej więcej 1/3 szklanki mleka i mieszamy aż 
się rozpuści. Bierzemy dwa jajka - oddzielamy białko od żółtka. Do ciepłej jeszcze czekolady 
wsypujemy dwie łyżki cukru pudru i dodajemy żółtko - mieszamy intensywnie żeby się nie zrobiła 
jajecznica. Białka ubijamy na sztywno (dodajemy szczyptę soli) w tym czasie studzimy czekoladę. 
Do wystudzonej w miarę czekolady dodajemy ubite białka - najpierw jedna trzecia białka i 
delikatnie mieszamy stopniowo dodając resztę. Dodajemy dowolne owoce i wkładamy do lodówki 
na parę godzin aż stężeje. Można przed podaniem udekorować ubitą śmietaną kremówką.

smacznego!

-A.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz