niedziela, 26 stycznia 2014

gulasz w pięciu smakach ze szpinakiem

Czasem w kuchni mam ochotę na kilka potraw naraz. Dzisiaj właśnie nie mogąc się zdecydować czy bardziej mam ochotę na gulasz czy chińszczyznę stworzyłam coś co połączyło oba smaki... efekt był naprawdę smaczny :)

składniki(na dwie porcje):
30dag mięsa wieprzowego 
1 duża cebula
duży ząbek czosnku
olej sezamowy (lub zwykły) - ja użyłam sezamowo-slonecznikowego z nutką czosnku i imbiru
dwie - trzy łyżki pędów bambusa w plastrach
kilka łyżek sosu sojowego
dwie szklanki bulionu warzywnego
papryka ostra (lub chilli)
przyprawa 5 smaków
garść listków świeżego szpinaku
łyżka mąki


Mięso myjemy, kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na oleju z dużą ilością ostrej papryki i przyprawy 5 smaków. Gdy mięso dość mocno się przysmaży dodajemy cebulę pokrojoną w grube plastry, a po kilku chwilach drobno posiekany czosnek i pędy bambusa - wszystko chwilę smażymy i zalewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego i smażymy kolejne kilka minut. Całość zalewamy bulionem i wrzucamy garść szpinaku, przykrywamy pokrywką na kilka chwil. Na końcu lekko zagęszczamy sos mąką.

Podajemy z kaszą lub makaronem. Polecam do tego bardzo prostą sałatkę ze szpinaku:

Szpinak przyprawiamy solą i  świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 

Smacznego!
~A.





1 komentarz:

  1. Lubię wszelkie gulasze, ale takiego z dodatkiem szpinaku to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń