Składniki:
* ok. 30 dag łopatki wieprzowej
* kilka dużych pieczarek
* jedna średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* przyprawy: papryka ostra ,słodka, chilli,oregano, czosnek granulowany, sól, pieprz,ziele angielskie, liście laurowe, 1 goździk,
* ok 1/2 l bulionu warzywnego
* 1 kiszony ogórek
* łyżka koncentratu pomidorowego
* odrobina mąki
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, paprykami, solą, oregano. Czosnek i cebule obieramy i bardzo drobno kroimy, dodajemy do mięsa, wszystko zalewamy dwiema łyżkami oliwy i mieszamy, wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc lub chociaż kilka godzin)
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki, podobnie postępujemy z ogórkiem. Mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż się bardzo mocno zarumieni. Dorzucamy pieczarki i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, dodajemy 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, jeden goździk , doprawiamy chilli, czosnkiem granulowanym - przykrywamy i na małym ogniu dusimy by mięso zmiękło. Gdy mięso jest już miękkie dorzucamy do sosu ogórka i koncentrat chwilę dusimy i zaciągamy odrobiną mąki z wodą. Podajemy z kluskami lub ziemniakami.
Smacznego! :))
A.
Brakło mi oregano więc sypłem zielonego mixa i zamiast czosnku w granulach dorzuciłem papryki. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń52 yr old Budget/Accounting Analyst I Allene Hegarty, hailing from Woodstock enjoys watching movies like Defendor and Table tennis. Took a trip to Kalwaria Zebrzydowska: Pilgrimage Park and drives a Grand Prix. siec
OdpowiedzUsuń