wtorek, 3 września 2013

Libańskie pierożki z kurczakiem i warzywami

Wraz z moimi kolejnymi kuchennymi podbojami staram się wzbogacać swój zbiór przypraw o kolejne nowości. Tak właśnie w mojej kuchni znalazł miejsce kumin - czyli kmin rzymski, kolendra, suszona mięta, czy wędzona papryka. Pozwoliło mi to na zglebienie nieco smaków arabskich a te pierożki są jednym z nich.

ciasto:
* 1 jajo
* 1/2 kg mąki
* 1/2 szkl. mleka
* 1/2 szkl. wody
* łyżeczka drożdży
* sól, cukier do smaku
* 3 łyżki oliwy
Z podanych składników wyrabiamy ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodajemy więcej mąki.
Farsz:
* 1 duża pierś z kurczaka
* 1 duża cebula
* puszka groszku
* 2 duże pomidory
* 1/2 czerwonej papryki
* ząbek czosnku
* sok z jednej cytryny
mieszanka przypraw: po 1 łyżeczce - kumin; zmielona kolendra; sól; pieprz; papryka ostra; papryka słodka; kardamon; suszona mięta

Kurczaka myjemy, kroimy dość drobno. Z przypraw, oliwy i soku z cytryny przygotowujemy marynatę - trzymamy w niej mięso przynajmniej pół godziny. Cebulę, paprykę, pomidory kroimy (polecam pozbyć się skórki z pomidorów) . Cebule podsmażamy z kurczakiem kilka minut, dodajemy pomidor, paprykę, posiekany czosnek. Pod koniec dorzucamy groszek. Farsz studzimy. Z ciasta formujemy okrągłe placki - nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut.

Smacznego!

A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz