sobota, 17 sierpnia 2013

Omurice - śniadanie w japońskim stylu

To nie pierwsza  moja przygoda z tym daniem. Inspirację wydobyłam stąd i nieco zmodyfikowałam. Tak powstał omurice w pięciu smakach ;)



Składniki:

*szklanka ugotowanego wcześniej w curry i chilli ryżu
* jeden duży filet z kurczaka
* kiełki fasoli mung (lub mieszanka do stir fry - łatwo dostępna wbrew pozorom :))
* jedna mała cebula
* niewielki kawałek pora - biała część
* duży pomidor
* sól, pieprz, przyprawa 5 smaków, sos sojowy ciemny
* 4 jaja
* garść posiekanego szczypiorku

Gotowanie ryżu najlepiej zorganizować wieczorem dnia wcześniejszego , wtedy czas przygotowywania posiłku zmniejsza się  o połowę. Do wrzątku najpierw wrzucamy przyprawy - wtedy ryż się z nimi delikatnie połączy, nabierze koloru i smaku, polecam też wrzucanie kostki warzywnej. 

Filet kroimy na bardzo małe kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy (nabyłam ostatnio oliwę do dań z woka jest niesamowicie aromatyczna, polecam mimo zabójczej ceny) dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i pora oraz kiełki. Pomidora obieramy ze skórki (można naciąć i sparzyć wrzątkiem dla ułatwienia) i kroimy drobno - dorzucamy do kurczaka.Chwilę smażymy i dorzucamy ryż.  Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami i sosem sojowym. 
Jaja wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy 4 cienkie omlety.
Na każdy omlet nakładamy farsz, zawijamy i zajadamy...



Smacznego! :)

A. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz