poniedziałek, 20 maja 2013

ciasteczka przekładane

Zrobiło się tu dziwnie cicho.  Słoneczko pogrzało, pracy coraz więcej, a czasu coraz mniej dlaczego też M. zaginęła w akcji. Ale spokojnie, w najbliższym czasie postaram się nadrobić zarówno za nią jak i za siebie braki w postach :) a dziś przepis na pyszne ciasteczka:

Składniki:
* 1,5 szklanki mąki
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 175 g miękkiego masła
* szczypta soli
* ulubiony dżem ( u mnie truskawkowy)
* cukier puder do posypania i czekolada do ozdoby

Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Dzielimy na pół, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy identyczne kształty np. kółka szklanką (ja wycinałam foremką gwiazdki) , w połowie ciastek robimy dodatkowa dziurkę np. kieliszkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 8-10 minut. Kiedy ciasteczka ostygną pierwszą połowę ciasteczek smarujemy cienko dżemem, nakładamy na nie ciasteczko z dziurką i lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy czekoladą. 

Smacznego! :)

A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz