wtorek, 30 kwietnia 2013

Ryż smażony

Będzie to nieco przeze mnie zmodyfikowana wersja ryżu smażonego na podobieństwo tych które jadamy w chińskich restauracjach. 

Składniki:
* pierś z kurczaka - dla dwóch osób robiłam z dość dużej ale pojedynczej 
* 2 łyżki mąki
* oliwa z oliwek
* dwa woreczki ugotowanego ryżu - ok 200g
* 3 jajka
*  5 łyżek mleka
* 2 marchewki 
*  ok. 100 g groszku (z puszki lub świeżego)
* 2 małe czerwone cebule
* nieduża czerwona papryka
*  połowę niedużej kapusty pekińskiej
* sos sojowy
* curry
*kostki Asia Curry Złoty smok (znalazłam je niedawno w Biedronce i b. polecam!)
* sól, pieprz, imbir mielony

Kurczak: 
- Filet umyć, pokroić, obtoczyć w mące wymieszanej z łyżką curry oraz odrobiną soli. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka - doprawić go można jeszcze chilli lub pieprzem cayenne jeżeli lubicie kurczaka na ostro.
- Gdy kurczak się zarumieni wlać trochę wody, sosu sojowego i rozkruszyć dwie kostki curry (można też doprawić po prostu curry, ale dzięki kostkom powstaje smaczny gęsty, pikantny sos.)
Ryż:
- najlepiej ugotować go wcześniej, spokojnie może być na przykład z poprzedniego dnia 

Warzywa: .
- Na osobnej patelni tworzymy coś na kształt nie całkiem ściętej jajecznicy.
- Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub kroimy w cieniutkie słupki - gotujemy (jeżeli mamy świeży groszek to jego także należy ugotować razem z marchewką, groszek z puszki dodajemy pod koniec)
- Cebulę pokroić w piórka, liście kapusty pekińskiej oczyścić i poszatkować, paprykę umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę z kapustą i papryką podsmażyć ok. 10 min na oliwie z oliwek. Dodać ugotowaną marchewkę, groszek, dorzucić ryż i 2 łyżki curry, wymieszać, chwilę smażyć, dolać sos sojowy i jajecznicę, delikatnie wymieszać.


Podałam z brokułem gotowanym na parze z dodatkiem bazylii.

Smacznego :) 


A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz