Składniki:
1,5 dużej cukinii
kostka serka topionego śmietankowego
przyprawy: chilli, sól,pieprz, lubczyk,
ząbek czosnku
1 mała cebula
do podania: grzanki ziołowe, kwaśna śmietana
Cukinię obieramy, pozbywamy się gąbczastego środka i kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do średniej wielkości garnka (spokojnie może sięgać niemal po brzegi). Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż cukinia zmięknie. Gdy cukinia jest gotowa miksujemy za pomocą blendera i stawiamy z powrotem na ogniu. Do kremu dodajemy serek, przyprawy (przypraw nie żałujemy ;p ) i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż serek się rozpuści. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, podsmażamy chwilkę na niewielkiej ilości oleju po czym wrzucamy do zupy.
Podajemy z grzankami i śmietaną
Smacznego!
A.
krem z cukinii - pychota!
OdpowiedzUsuń