sobota, 14 września 2013

Kurczak Chow Mein

Kuchnia azjatycka to obok włoskiej moja ulubiona, a już na pewno ulubiona kuchnia mojego lubego. Od kiedy mam w mieszkaniu ogromnego woka (naprawdę jest wielki) nie mogę się oprzeć by nie tworzyć kolejnych kuchennych smakowitości. 

Składniki:

* makaron błyskawiczny (chow mein)
* duża pierś z kurczaka
* sos sojowy - jasny i ciemny
* kilka ząbków czosnku
* kiełki fasoli mung
* 1-2 dymki
* suszona papryczka chilli peperoncino
* świeża papryczka chilli (u mnie prosto z krzaczka na parapecie <3 )
* 1 marchewka
* 1 duży por
* puszka pędów bambusa
* suszony imbir*
* 1/4 kapusty pekińskiej
* mąka kukurydziana (ewentualnie ziemniaczana) 

Makaron przygotowujemy wg przepisu - przelewamy zimną woda i odstawiamy.
Mięso myjemy, kroimy w podłużne paski, obtaczamy w odrobinie mąki z sosami sojowymi - odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa - marchew w podłużne paski, pora i papryczkę w talarki, kapustę szatkujemy a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na woku olej - smażymy mięso, aż się zarumieni - przekładamy na talerz, dolewamy oleju i wrzucamy warzywa: najpierw 
chilli i czosnek, po chwili marchew, następnie por, cebulka,pędy bambusa, kiełki, kapusta... wszystko chwile podsmażamy - doprawiamy odrobiną suszonego imbiru, sosem sojowym, na końcu wrzucamy makaron, podsmażamy i podajemy!

Smacznego! 

A.

*jeśli mamy świeży to niewielki kawałek drobno kroimy i podsmażamy razem z czosnkiem, nie dodajemy wtedy suszonego.

 

1 komentarz: