Składniki (na lasagne wielkości keksówki):
1/4 niewielkiej cukinii (u mnie żółta)
kilka płatów makaronu do lasagne
1/2 paczki mrożonego szpinaku
kiełbaska
por
mozarella
chilli, pieprz, sól, czosnek w płatkach
szklanka bulionu warzywnego
sos beszamelowy:
mleko
masło
mąka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Połowę cukinii ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z porem pokrojonym w talarki podsmażamy na oliwie. Drugą połowę kroimy w paski, a kiełbaskę w plasterki, podsmażamy bez tłuszczu.
Szpinak wrzucamy do rondelka, zalewamy bulionem, przyprawiamy pieprzem, chilli i czosnkiem- dusimy tak długo, aż odparujemy bulion zupełnie.
Makaron do lasagne zawsze wrzucam na chwilę do wrzątku z oliwą dzięki czemu łatwiej się układa.
Naczynie żaroodporne bądź jak w moim przypadku keksówkę smarujemy oliwą, kładziemy na dnie pierwszą warstwę makaronu, na to połowę szpinaku, cukinię z kiełbaską i por. przekładamy tyloma warstwami iloma mamy ochotę i na ile wystarcza składników- mi wyszły 3 warstwy :) na ostatnią warstwę nakładamy sos beszamelowy, na to jeszcze jedną warstwę makaronu. Wierzch posypujemy pokruszoną mozzarellą i ozdabiamy plasterkami cukinii. Pieczemy w 180 stopniach 20-40 minut. Jeśli mozzarella zacznie się przypiekać można przykryć blaszkę folią.
sos beszamelowy:
dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku, sypiemy 2 łyżki mąki i łączymy. Do jednolitej masy wlewamy powoli mleko i cały czas mieszamy, aż powstanie sos o aksamitnej konsystencji. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Smacznego!
A.
Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)Oczywiście zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
OdpowiedzUsuń