Składniki:
duża pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 duża cebula
nieduża miseczka różyczek z kalafiora
czerwone chilli
sos:
2 łyżki maki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
szklanka rosołu drobiowego, bulionu
1,5 łyżeczki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu rybnego (ja dodałam więcej sojowego, a rybny pominęłam)
Filet doprawiamy delikatnie solą, dość mocno pieprzem, dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy na patelni lub woku olej - wrzucamy kurczaka i krótko smażymy, wykładamy na miseczkę. Dodajemy olej, wrzucamy chilli - chwilkę smażymy, dorzucamy cebulę - smażymy ok. 3 minut po czym dodajemy kalafiorowe różyczki i smażymy mieszając przez około 5 minut. Mieszamy wszystkie składniki sosu i wlewamy do woka, dodajemy kurczaka i smażymy aż kalafior przestanie być surowy, a sos zgęstnieje. Choć w moim przypadku długo nie czekałam, bo lubimy warzywa stir fry, a sos był dość gęsty od początku.
Danie podajemy z makaronem lub ryżem, a nawet z kaszą - sama próbowałam ;)
Smacznego!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz