Do tego cudnego wynalazku potrzebujemy (porcja dla 2 głodomorów, lub 3 niejadków):
- 4 filety z mintaja, pangi, dorsza w sumie zależy od gustu, ceny, dostępności;
- 1 op. sera mozzarella;
- cztery listki świeżej bazylii;
- 4-5 pomidorków koktajlowych lub jeden duży;
- oliwa z oliwek;
- ulubiona przyprawa do ryby;
- 2 ząbki czosnku;
- odrobina soku z cytryny;
A jak przyrządzić?
- filety rozmrażamy i odsączamy;
- kładziemy na blaszce, i obficie przyprawiamy gotową mieszanką przypraw do ryb bądź innymi przyprawami, które najbardziej lubicie;
- podczas, gdy rybka będzie nam się "zaprzyjaźniać" z przyprawami, my kroimy mozzarellę, pomidorki oraz czosnek na grubsze plastry, a bazylię delikatnie siekamy;
- skrapiamy rybkę delikatnie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny;
- teraz już tylko zostało nam połączyć wszystkie składniki. Układamy na każdym filecie po kolei: czosnek, pomidor, bazylia, mozzarella;
- Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut kiedy ryba straci surowość, a mozzarella apetycznie nam się rozpłynie;
Oj taaaak! Wygląda cudnie, zgadzam się w 100%! :)
OdpowiedzUsuńRybki nie odmówię nigdy!
dariawkuchni.blogspot.