piątek, 21 czerwca 2013

makaron z kalafiorem i groszkiem

W poszukiwaniu szybkiego ale smacznego dania w najbardziej upalny dzień ostatnich tygodni zainspirowałam się przepisem z tej strony. Nie znalazłam co prawda zielonych szparagów, ale pozostał mi z obiadu dnia poprzedniego kalafior który podziałał tu jako zastępstwo. 

składniki:

* ok. 300 g ulubionego makaronu
* połowa  niedużego ugotowanego kalafiora
* połowa czerwonej cebuli
* 200 g mrożonego groszku
* 200 g śmietany 18%
* pęczek szczypiorku
* ząbek czosnku (opcjonalnie)
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa 


Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos. Groszek zalewamy na 2 minuty wrzątkiem. Kroimy cebulkę i czosnek - podsmażamy kilka minut na patelni. Dodajemy kalafior i odcedzony groszek - chwilę smażymy. Zalewamy śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek oraz ugotowany makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Smacznego! 

A.







wpis dołączam do akcji:

1 komentarz:

  1. Kalafior i groszek, a to ci ciekawe połączenie, do tego makaron, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń