Składniki: (na 4 porcje)
* 4 nóżki (pałki) i 4 udka z kurczaka
* 1/2 czerwonej papryki
*1/2 żółtej papryki
* 1/2 białej papryki
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
* szklanka białego wytrawnego wina
* szklanka bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka tymianku
* kilka łyżeczek zielonej czubricy
* sól, pieprz
* papryka wędzona słodka
* czosnek w płatkach
* kilka czarnych oliwek
* oliwa z oliwek
Mięso najlepiej wcześniej przygotować: włożyć do miski, posypać zieloną czubricą, papryką, kilkoma płatkami czosnku i polać oliwą. Przykryć i zostawić na noc w lodówce.
Paprykę i cebulę obrać umyć i poszatkować - cebulę w piórka, paprykę w paski, czosnek posiekać. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie i podsmażyć z każdej strony po czyn włożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę, do niej dorzucić paprykę i smażyć kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Wlewamy wino i czekamy a z połowa odparuje, po czym wlewamy bulion i dodajemy przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, wrzucamy oliwki. Sos wlewamy do formy z kurczakiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Podałam z sałatą z rzodkiewką i jogurtem naturalnym, mizerią oraz ryżem z pieczarkami i czosnkiem.
smacznego!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz