czwartek, 19 września 2013

rogaliki maślane

Mój luby chodził jakiś czas po sklepach i marudził, że nie może znaleźć prawdziwych maślanych rogali i bułek. I faktycznie, nawet jak coś śmiało się tak nazywać, to okazywało się potem zwykłym rogalem z makiem na przykład. Postanowiłam więc zrobić mu niespodziankę i taki rogale upiec. Nie spodziewałam się jednak, że zapach ich będzie, aż tak zniewalający. Nie wierzcie mi na słowo- sami sprawdźcie! :)

Składniki:
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży
1 duże jaja
4 i 1/2 szklanki mąki

kilka łyżek roztopionego masła

Mleko podgrzewamy tak by było letnie - nie gorące!. Drożdże, odrobina mąki i cukru wsypujemy do 1/4 mleka mieszamy i pozostawiamy na jakieś 10-15 minut. Resztę mleka musimy zagotować i trochę przestudzić, dodać masło, jaja i cukier. Odstawiamy do wystygnięcia po czym wsypujemy mąkę, rozczyn i mieszamy, aż wytworzy się ciasto, wykładamy na stół i wyrabiamy. Wkładamy do miski, zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu na około godzinę. I teraz następuje dowolność - możemy rozwałkować koło i pokroić w trójkąty z których każdy zawiniemy w rogalika (rogaliki można nadziać dżemem lub nutellą )albo po prostu wyciąć szklanką, kubkiem bułeczki. Gotowe rogale/bułeczki układamy na wysmarowanej blaszce, smarujemy z wierchu roztopionym masłem, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut by podrosły. Piec 8-10 minut w temp. 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować masłem... zostawić do wystygnięcia o ile wytrzymacie... ;)

Smacznego!

A. 

3 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, rogalików jeszcze nie piekłam - muszę to w końcu zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dzisiaj piekłam rogaliki maslane ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliki na śniadanko - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń