czwartek, 1 sierpnia 2013

tiramisu

Choć po deserze tym pozostało u mnie tylko wspomnienie, to wpadły mi w ręce zdjęcia z nim co postanowiłam wykorzystać w tym poście - bo jak zwykłam mawiać: nic nie dzieje się tak po prostu :) Tiramisu to deser wbrew pozorom łatwy i całkiem efektowny, polecam go robić od razu w pucharkach - zdecydowanie bardziej praktyczne.

Składniki:

* 250 ml kremówki
* 250 g serka mascarpone
* kieliszek amaretto
* szklanka mocnej kawy
* opakowanie biszkoptów (najlepiej tych podłużnych)
* kilka łyżek cukru pudru
* 6 żółtek
* kakao



Kawę studzimy, przelewamy do miseczki, dodajemy amaretto, moczymy w niej krótko biszkopty (tak by się nie rozmiękły) i staramy się wszystkich nie wyjadać przed włożeniem do pucharków ;) 
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascarpone - ubijamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Śmietanę ubijamy i łączymy z masą. Delikatnie łączymy. Układamy warstwami: biszkopt - masa serowa - posypujemy kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Smacznego! 

A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz