poniedziałek, 22 lipca 2013

Fasolada czyli grecka pomidorowa

Uwielbiam fasolę, na prawdę uwielbiam. Gdy już pojawia się u mnie na stole to nie mogę się jej oprzeć, a gdy znajduję przepis na danie poświęcone fasoli to zaraz muszę go wykorzystać- stąd też fasolada znaleziona tutaj musiała zagościć w moim garnku... 

Składniki: 
* 500 g białej ugotowanej fasoli (pamiętajmy - moczymy ją najpierw przez noc)
* 500 ml przecieru pomidorowego passata
* 500 ml bulionu warzywnego
* 2 cebule
* 2 młode marchewki
* łodyga selera naciowego
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, oregano, papryka ostra, chilli do smaku




Czosnek, cebulę obieramy i kroimy. Podsmażamy na oleju przez kilka minut. Seler i marchew kroimy wg uznania - dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat - doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut do miękkości marchewki. Doprawiamy do smaku, dokładamy ugotowaną fasolę i podgrzewamy. Posypać posiekaną natką pietruszki i zajadać...

Smacznego!

A. 













4 komentarze:

  1. Fasolada :D Już sama nazwa jest genialna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to danie :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie ci wyszło, zapraszam:) http://madziakowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń