wtorek, 2 lipca 2013

eton mess z kiwi

Nastąpiły małe zmiany na blogu i wewnętrzna obietnica większego zaangażowania w dodawanie przepisów. Dziś deser, który zdarzyło mi się już robić choć przyznam szczerze, że za kiwi nie przepadam. To mój luby jest fanem tego owocu i można by powiedzieć, że dla niego ta słodkość ;) Przepis i pomysł podpatrzony ze strony Panny Malwiny, do której często zaglądam po inspirację. Nie miałam ekstraktu waniliowego więc zastąpiłam cukrem waniliowym.

składniki:
* 200 ml śmietany kremówki
* opakowanie cukru waniliowego
* 5 dojrzałych kiwi
* 2 łyżeczki płynnego miodu
* kilka bez


Śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Kiwi obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera na gładką masę, dodajemy miód. W pucharkach/szklankach/kieliszkach układamy na zmianę mus z kiwi, pokruszone bezy i kremówkę. Ozdabiamy według uznania.


Smacznego!

A.




Przepis dodaje do akcji:










3 komentarze:

  1. Ja z kolei kiwi bardzo lubię, ale ostatnio trafiam na same kwaśne sztuki ;)
    Deser ekstra!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sposób podania- niczym najdroższy drink w eleganckiej restauracji :D
    Piękne, owocowe, idealne :)

    OdpowiedzUsuń