środa, 26 czerwca 2013

Rybka z mozzarellą i pomidorami? Brzmi świetnie, ale jeszcze lepiej smakuje!

Oo nie! Miała być bitwa, a tutaj się kulinarny monolog A. zrobił. Koniec panoszenia się na blogu Siostrzyczko! O! Jeszcze się nie poddałam! Bitwa trwa! ;p Już niemal zapomniałam co to znaczy odczuwać przyjemność z gotowania. Aż pewnego dnia znów rybcia obudziła we mnie to coś. Usłyszałam gdzieś w tłumie tylko hasło ryba z mozzarellą i pomidorami i już wiedziałam co będzie dziś na obiad! Inspiracji trzeba szukać wszędzie. ;)

Do tego cudnego wynalazku potrzebujemy (porcja dla 2 głodomorów, lub 3 niejadków):



  • 4 filety z mintaja, pangi, dorsza w sumie zależy od gustu, ceny, dostępności;
  • 1 op. sera mozzarella;
  • cztery listki świeżej bazylii;
  • 4-5 pomidorków koktajlowych lub jeden duży;
  • oliwa z oliwek;
  • ulubiona przyprawa do ryby;
  • 2 ząbki czosnku;
  • odrobina soku z cytryny;
A jak przyrządzić?
  • filety rozmrażamy i odsączamy;
  • kładziemy na blaszce, i obficie przyprawiamy gotową mieszanką przypraw do ryb bądź innymi przyprawami, które najbardziej lubicie;
  • podczas, gdy rybka będzie nam się "zaprzyjaźniać" z przyprawami, my kroimy mozzarellę, pomidorki oraz czosnek na grubsze plastry, a bazylię delikatnie siekamy;
  • skrapiamy rybkę delikatnie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny; 
  • teraz już tylko zostało nam połączyć wszystkie składniki. Układamy na każdym filecie po kolei: czosnek, pomidor, bazylia, mozzarella;
  • Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut kiedy ryba straci surowość, a mozzarella apetycznie nam się rozpłynie;


Smacznego!


Czyż nie wygląda cudnie?


~M.

1 komentarz:

  1. Oj taaaak! Wygląda cudnie, zgadzam się w 100%! :)
    Rybki nie odmówię nigdy!
    dariawkuchni.blogspot.

    OdpowiedzUsuń