Składniki:
* 500 g białej ugotowanej fasoli (pamiętajmy - moczymy ją najpierw przez noc)
* 500 ml przecieru pomidorowego passata
* 500 ml bulionu warzywnego
* 2 cebule
* 2 młode marchewki
* łodyga selera naciowego
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, oregano, papryka ostra, chilli do smaku
Czosnek, cebulę obieramy i kroimy. Podsmażamy na oleju przez kilka minut. Seler i marchew kroimy wg uznania - dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat - doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut do miękkości marchewki. Doprawiamy do smaku, dokładamy ugotowaną fasolę i podgrzewamy. Posypać posiekaną natką pietruszki i zajadać...
Smacznego!
A.
Fasolada :D Już sama nazwa jest genialna!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Pięknie ci wyszło, zapraszam:) http://madziakowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym posmakowała :)
OdpowiedzUsuń