Od kilku dni upały dają o sobie znać. Aby obiad w takie dni był lekki i przyjemny warto przygotować coś lekkiego, orzeźwiającego i szybkiego. Kto jeszcze nie jadł temu polecam bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik
Składniki:
* 2 duże ogórki tzw wężowe
* kilka rzodkiewek
* pęczek koperku
* pęczek szczypiorku z małymi cebulkami
* 450 ml zsiadłego mleka
* 400 ml kefiru
* pół szklanki mleka
* sól, pieprz
Ogórki i rzodkiewkę umyć i zetrzeć w plasterki, szczypiorek i koperek umyć i posiekać. Połączyć, posypać solą, pieprzem. Zalać kefirem, mlekiem - można wg. uznania i smaku dodać więcej mleka - zupa będzie rzadsza. Podawać z ziemniakami.
Smacznego!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz