Składniki na zupę:
*ok. 200 g ciecierzycy
* 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
* 1,5 l rosołu
* ząbek czosnku
* sól, płatki chilli (lub mielone), pół łyżeczki suszonego tymianku
* oliwa z oliwek
składniki na kluski: 1 jajo, 3 łyżki rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku, szczypta soli, ok. 1 szklanki mąki
Ciecierzycę przygotować dzień wcześniej zamaczając w podwójnej ilości wody (na co najmniej 12 godz.) W tej samej wodzie lekko osolonej gotować przez ok. 40 min. do miękkości.
Czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać odcedzoną ciecierzycę i tymianek, Chwilę smażyć i wrzucić do gotującego się rosołu. Dodać koncentrat, przyprawy, ewentualnie zaciągnąć śmietaną.
Składniki na kluski połączyć w garnuszku. Ciasto powinno być gęste. małą łyżeczką nakładać kluski do wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić, przelać zimna wodą i podawać z przygotowaną wcześniej zupą.
Smacznego!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz