czwartek, 18 kwietnia 2013

Cukiniowe krążki nadziewane

Witam!

Dziś mój mały eksperymencik. Szukając pomysłu na obiad znalazłam kilka fajnych przepisów, więc połączyłam je i wyszło takie właśnie cudaczne coś. :D 

Jak byliśmy dziećmi to zawsze słyszeliśmy żeby nie bawić się jedzeniem...ale w sumie dlaczego nie? ;)

Do cukiniowych krążków potrzebujemy:


  • jedną niewielką cukinie (ważne żeby była niewielka, by jej środek był cały do zjedzenia ;) )
  • ok 500g mięsa mielonego 
  • woreczek ryżu
  • niewielka cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka fasoli czerwonej,kukurydzy lub groszku (może być wszystko naraz) 
  • sól, pieprz ziołowy
  • oregano, bazylia 
  • wykałaczki ;)
Sposób przyrządzenia:
  • na początek przygotowujemy naszą podstawę dania, czyli cukinie. Umytą ładnie cukinie kroimy wzdłuż na podłużne plasterki, grubsze, cieńsze, jak wyjdzie tak wyjdzie. 
  • smarujemy blaszkę tłuszczem, i układamy na niej zwinięte w rulonik plastry cukinii spięte wykałaczką. Nie potrafię chyba tego wytłumaczyć więc pokażę o co mi chodzi: 
Jak widać na tym zdjęciu u mnie  można znaleźć każdą grubość plastra ;p
  • następnie przechodzimy do farszu. Gotujemy woreczek naszego ryżu. Podsmażamy na patelni mięsko, doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy do tego pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy mięsko z cebulką i czosnkiem będą już zgranym trio, dodajemy do nich resztę składników pomidory, fasole, groszek, kukurydzę. Doprawiamy ziołami do smaku. A na końcu wrzucamy ugotowany ryż...jeszcze przez chwilę wszystko smażymy.
  • Kiedy farsz mamy już gotowy, wypełniamy nim nasze krążki cukiniowe (Można też urozmaicić danie posypując krążki odrobiną sera. ;)) i tak przygotowane danie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 150st.
Efekt jest oto taki:


Jedyną wadą tego dania jest to, że trzeba jeść je na świeżo, odgrzewane traci swój smak.

Smacznego!

~M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz