Dziś mój mały eksperymencik. Szukając pomysłu na obiad znalazłam kilka fajnych przepisów, więc połączyłam je i wyszło takie właśnie cudaczne coś. :D
Jak byliśmy dziećmi to zawsze słyszeliśmy żeby nie bawić się jedzeniem...ale w sumie dlaczego nie? ;)
Do cukiniowych krążków potrzebujemy:
- jedną niewielką cukinie (ważne żeby była niewielka, by jej środek był cały do zjedzenia ;) )
- ok 500g mięsa mielonego
- woreczek ryżu
- niewielka cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- puszka fasoli czerwonej,kukurydzy lub groszku (może być wszystko naraz)
- sól, pieprz ziołowy
- oregano, bazylia
- wykałaczki ;)
Sposób przyrządzenia:
- na początek przygotowujemy naszą podstawę dania, czyli cukinie. Umytą ładnie cukinie kroimy wzdłuż na podłużne plasterki, grubsze, cieńsze, jak wyjdzie tak wyjdzie.
- smarujemy blaszkę tłuszczem, i układamy na niej zwinięte w rulonik plastry cukinii spięte wykałaczką. Nie potrafię chyba tego wytłumaczyć więc pokażę o co mi chodzi:
Jak widać na tym zdjęciu u mnie można znaleźć każdą grubość plastra ;p |
- następnie przechodzimy do farszu. Gotujemy woreczek naszego ryżu. Podsmażamy na patelni mięsko, doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy do tego pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy mięsko z cebulką i czosnkiem będą już zgranym trio, dodajemy do nich resztę składników pomidory, fasole, groszek, kukurydzę. Doprawiamy ziołami do smaku. A na końcu wrzucamy ugotowany ryż...jeszcze przez chwilę wszystko smażymy.
- Kiedy farsz mamy już gotowy, wypełniamy nim nasze krążki cukiniowe (Można też urozmaicić danie posypując krążki odrobiną sera. ;)) i tak przygotowane danie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 150st.
Efekt jest oto taki:
Jedyną wadą tego dania jest to, że trzeba jeść je na świeżo, odgrzewane traci swój smak.
Smacznego!
~M.
Smacznego!
~M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz